Liitto satavuotias

20.1.2021

Journalistiliitto täyttää sata vuotta.

Sata vuotta sitten olimme hajanainen ryhmä paikallisia sanomalehtimiesyhdistyksiä, nimenomaan miehiä sanomalehdistä. Nämä miehet päättivät yhdistää voimansa ja perustaa Suomen Sanomalehtimiesten Liiton. Samaa oli yritetty kolmekymmentä vuotta aiemmin. Tuolloin senaatti kyllä vahvisti yhdistyksen säännöt, mutta itse tsaari kumosi senaatin päätöksen. Tällä kertaa he onnistuivat ja liiton perustamispäiväksi merkittiin 28. maaliskuuta 1921. Jäseniä oli muutamia kymmeniä.

Lehtimiespassin, nykyisen pressikortin, saimme vuonna 1922. Toimittajia on aloitteestamme ryhdytty kouluttamaan vuonna 1924. Samaan aikaan alkoi ilmestyä Sanomalehtimies–Journalisten. 1926 olimme perustamassa Yleisradiota.

Solmimme työehtosopimusta edeltävän löyhän normaalivälikirjan työnantajan kahdenkymmenen vuoden vastustuksen jälkeen vuonna 1945, ja 1960 perustimme työttömyyskassan. Työttömiä ei tosin ollut lainkaan vuosikausiin.

Ensimmäinen työehtosopimus saatiin aikaan vuonna 1967. Tässä vaiheessa sitä oltiin yritetty neuvotella jo yli neljäkymmentä vuotta! Julkisen sanan neuvostoa olimme perustamassa vuonna 1968.

Joukkomme alkoi kasvaa, kun lehtivalokuvaajat tulivat mukaan 1968, aikakauslehden toimittajat 1971 ja radio- ja televisiotoimittajat 1980. Myöhemmin meihin ovat liittyneet myös ohjelmatekniset työntekijät, kustannustoimittajat, sekä monet monet muut. Tänä päivänä olemme moninainen, yli 14 000 jäsenen joukko. Yksi normaalivälikirja on muuttunut yhdeksäksi työehtosopimukseksi. Nolla naista on muuttunut yli 8 000 naiseksi.

Teemme monenlaista työtä. Solmimme työehtosopimuksia ja valvomme niiden toteuttamista, koulutamme jäseniämme, vaikutamme viestintälainsäädäntöön, ajamme lakimuutoksia itsensätyöllistäjien asemaan, puolustamme lehdistönvapautta, tuemme kehittyvien maiden journalistien koulutusta, autamme ja tuemme jäseniämme sekä paljon muuta.

Tämän kaiken mahdollistavat ihanat, yhdistyksissä ja työpaikoilla ympäri Suomea toimivat aktiivimme, jotka ponnistelevat valtavasti oman kiireisen työnsä ohella yhteisten päämääriemme eteen. Työssä ovat mukana liiton toimiston 24 työntekijää sekä sinä jäsenenä. Kiitos siitä, että olet. Me teemme tämän yhdessä.

Vietämme juhlavuotta monin eri tavoin. Tästä linkistä voit tarkastella juhlavuoden etenemistä https://journalistiliitto.fi/fi/liitto/historia/journalistiliitto-100-vuotta/. Moni tilaisuus saattaa vielä olosuhteiden pakosta vaihtaa aikaa tai paikkaa, mutta kaikesta saat tietoa nettisivuiltamme. Juhlintaan osallistuu myös esimerkiksi Posti, joka on tänään 20. tammikuuta julkaissut satavuotisjuhlamme kunniaksi postimerkin https://journalistiliitto.fi/fi/journalistiliitolle-virallinen-juhlapostimerkki/.

Me voimme kaikki olla ylpeitä Journalistiliiton historiasta. Ja jos sata vuotta sitten asetettiin mahdottomalta kuulostavia tavoitteita, niin meidän pitää tehdä myös tänä päivänä – ja samalla tehdä parhaamme, jotta myös tulevat sukupolvet saavat olla työstämme ylpeitä.

Toivotan kaikille upeaa satavuotisjuhlavuotta! Malja meille!

 

Hanne

 

Hanne Aho

puheenjohtaja

Suomen Journalistiliitto